dilluns, 21 de març del 2011

Jihad, una ambientació per a Burning Wheel



Fa temps la gent de Burning Wheel van publicar JIHAD, una ambientació futurista per a jugar amb les regles de Burning Wheel.

Sempre m'ha semblat un gran joc: un repte a l'adaptar un sistema clarament enfocat al medieval fantàstic i alhora un homentage genial a l'univers de Dune.

Com tots els llibres de Luke Crane són més evocadors que informatius. Això si el joc inclou un sistema de creació de móns, regles d'armes de foc, una sèrie nova de "camins vitals" i regles de propaganda.

Em sembla que va ser la prova de foc abans de llançar-se de cap al disseny de Burning Empires.

Aquí teniu una part de la introducció traduïda:

Sal. Una mercaderia més preciosa que la vida, ja que significa més vida. Atorga la joventut, garanteix la riquesa, dóna poder. És la palanca que pot moure tot un univers. A través de la Sal, el Mahdi va ser transmutat d'un duc rebel d'una casa devastada i perseguida a Emperador d'un miler de milers de mons.
Durant eons, el comerç de la sal -la droga geriàtrica més preuada, fruit d'un món solitari, desesperat i desert - ha estat regulada per l'emperador a través d'el seu control d'accions de la Corporació OCDC, i recolzada per les cases nobles que seuen a la junta de la OCDC, cadascuna d'elles amb un món o fins i tot feus en sistemes planetaris. Només a través de la Sal és possible viatjar entre les estrelles solitàries, així la Sal és la clu que fa possible el comerç intergalàctic i l'Imperi en si. Només a través de la Sal la humanitat pot arribar al pic del potencial humà i, inclús, més enllà - ja sigui els raonaments lògics sobrehumans dels Analistes, la sublim puresa de la matemàtica dels navegadors del Sindicat, o la bruixeria misteriosa de la secreta Germandat. I com la sal és la vida, la seva absència és la mort. Per una vegada que tastes la Sal, no hi ha marxa enrere per escapar del seu poder. En veritat l'Imperi té una sola llei: la Sal ha de fluir!

Però ara el profeta Mahdi dels Fellahin (tribus salvatges que deambulen pel planeta desert que va donar origen a la Sal) s'ha apoderat de la seva pròpia font. I amb això s'ha apoderat de l'Imperi, per què res no pot destruir el que els controla.
Però les tribus Fellahin no en tenen prou amb dirigir l'imperi que els va exprémer fins fer-los pols. Ells diuen que Déu va enviar el Mahdi per a ells. Diuen que els hi ha donat el poder de rebutjar el jou dels seus opressors - infidels adoradors dels avantpassat que han tingut un feu d'un miler de milers de móns. El Shaykhs i els Mestres de la Sal diuen que ha arribat el moment de cremar d'arrel la noblesa corrupta. Els Davas i Hujjats de Mahdi proclamen que la nobleda governa amb orgull i un patrimoni il.legítim, i que són brutals i ignorants. Diuen que la noblesa no atenen el Mahdi - el profeta que va arribar al desert per dirigir a les tribus elegides cap a una victòria justa. Deixar de banda al Mahdi és condemnar i rebutjar a Déu. Heretgia pura i simple.
Ara, el Mahdi predica la Jihad contra el vell ordre. Les tribus Fellahin l'obeeixen amb vigor i fervor. Es comprometen a morir pel servei a la causa. Cal posar la noblesa de genolls i , a punta de ganivet, donar-los-hi una opció: convertir-se o cremar a les flames de l'infern.

I així els vents de la guerra fetegen implacables com una tempesta de sorra tota la galàxia. Les naus dels Sindicat descarreguen guerrers jihadistes món rera món. Vénen a escombrar el vell ordre i a instal.lar una "benèficar" teocràcia per governar i controlar.

Molts móns, i la noblesa que els regeix, estan disposats a inclinar-se davant la sanguinària mà del profeta-emperador. Tanmateix, altres cases es preparen per oferir resistència, perquè ells saben que són avatars d'antics i orgullosos llinatges que es remunten més de 10.000 anys. L'herència noble és clara al respecte: l'univers és seu per dret genètic! Aquestes cases condemnades mai doblegaran els genolls davant un duc afortunat seguit per una turba d'ignorants salvatges del desert, mai quan un milió d'avantpassats han marxat abans que ells. La majoria saben que no poden tenir èxit. No quan l'emperador-Mahdi controla la Sal, i amb ella els viatges espacials i el comerç intergalàctic - i les seves pròpies vides d'adictes a la sal. Però l'orgull d'un milió d'avantpassats no permet la derrota!
Mentre la sang mulla la terra de món rera de món, la Germandat, com una implacable aranya, mira allò que ha forjat i llaurat. Durant mil lennis, la Germandat ha manat i controlat en silenci, rera els trons d'innombrables dirigents, manipulant curosament la cria entre la noblesa per crear un Messies genètic. Quan el seu règim es cristal.litzar en la forma de l'emperador-Mahdi, les Matriarques s'han trobat amb algú que no podien controlar. Ara, el destí de la seva ordre està sobre la fulla d'un ganivet, ja que la Jihad amenaça amb destruir el pla de la eugenètic que la Germandat ha perseguit amb paciència durant tants milers d'anys.