diumenge, 2 de març del 2008

7 TIPOLOGIES DE JUGADORS

EL QUE BUSCA EL PODER (power gamer)
Aquest tipus de jugador vol que el seu personatge es faci més fort, més gran, més dur i més ric. Sigui quina sigui la manera com el sistema de joc defineix l'èxit, aquest jugador en vol més i més. Té la tendència de veure el seu personatge com una abstracció, una col.lecció de superpoders optimitzada per a l'adquisició de més superpoders.
Aquest jugador para força atenció a les regles, sobretot buscant fórmules i escletxes que ell pugui explotar per obtenir grans beneficis a baix cost.
Com a Director de Joc ell et reclama que posis el "joc" per davant del "rol" i que li donin bones oportunitats per guanyar noves habilitats a la seva fitxa de personatge.

EL QUE BUSCA L'ACCIÓ (the butt-kicker)
Aquest tipus de jugador vol alliberar tensió al vell estil. Ell escull un personatge senzill, preparar per al combat o l'acció, sigui o no la millor ruta cap al poder i l'èxit dins el sistema de joc. Després d'un dur dia de feina o estudi, vol que el seu personatge reparteixi estopa entre els enemics i provar una certa superioritat en els reptes que la sessió li presenti.
La seva relació amb les regles del sistema pot ser per voler optimitzar el personatge com a màquina de destrucció o pot passar del sistema en tant que pugui repartir llenya.
Com a Director de Joc et reclama que el seu personatge tinc un bon munt d'escenes d'acció i combat.

EL QUE BUSCA LA SOLUCIÓ (the tactician)
Aquest jugador probablement és un curtit militar, que busca oportunitats per a deduir a través de problemes complexes i realistes, sovint vinculats al camp de batalla. Ell vol que les regles, i les teves interpretacions com a Director de Joc, reflecteixin la realitat o almenys retratin un món lògic, amb consistència interna on la qualitat de les seves opcions sigui el determinant principal del seu èxit o fracàs.
Sol veure els aspectes de la caracterització dels personatges com una distracció i no li agrada quan altres jugadors fan coses per interpretar als seus personatges però que són tàcticament improductives.
Per satisfer-lo un Director de Joc l'ha de proveir d'obstacles complicats alhora que lògics per què el seu personatge els pugui superar.

EL QUE BUSCA LA ESPECIALITZACIÓ (the specialist)
Aquest jugador té debilitat per un tipus de personatge que juga a totes les campanyes i en totes les ambientacions. El sub-tipus més habitual d'especialista és el jugador que sempre porta ninjas. Altres especialistes potser porten cavallers, busca-problemes, bards, damiseles druidíques....
Per a aquest jugador les regles són la manera de donar suport al seu tipus de personatge preferit, però la resta no els hi importa.
Per fer-lo feliç has de crear escenes on el seu personatge pot dur a terme les coses interessants i cridaneres amb les que es caracteritza el seu arquetip.

EL QUE BUSCA LA INTERPRETACIÓ (the method actor)
Aquest tipus de jugador cre que els jocs de rol és una manera d'expressar-se, identificant-se fortament amb el personatge que juga. És dels que creu que és important ser creatiu i jugar/crear personatges diferents cada vegada que juga. Basa les seves decisions en entendre la psicologia del seu personatge i es pot veure obligat a obstruir el joc si els altres membres del grup esperen que contradigui la psicologia/personalitat del seu personatge per una raó relativa a les regles o per assolir una fita més àmplia.
Veu les regles, com a màxim, com un mal necessari, preferint sessions on els daus no surten mai de la seva bossa.
Per donar diversió a aquest tipus de jugador et cal generar situacions que posen a prova o aprofundeixen en els trets de personalitats dels personatges.

EL QUE BUSCA LA NARRACIÓ (the storyteller)
Aquest tipus de jugador s'inclina més en la vessant de la interpretació que no pas en la dels números i els punts d'experiència. Així es mostra més interessat en prendre part d'una experiència narrativa que té les seves semblances amb un llibre o una pel.lícula que no pas en donar protagonisme al seu personatge.
És del tipus de jugadors que es compromet ràpidament en contribuir per fer tirar endavant la història que s'està explicant i pot arribar a avorrir-se si el joc s'enlenteix en una llarga sessió de planificació.
Pots fer gaudir a aquest tipus de jugador introdduint i desenvolupant trames diverses i fent que l'acció no s'enlenteixi, com ho faria un novelista o cineasta hàbil.

EL QUE BUSCA LA DIVERSIÓ (the casual gamer)
Aquest tipus de jugador sol ser oblidat sovint quan es parla de jugadors.... però quasi tots els grups en tenen! Solen ser jugadors que se senten incòmodes sent el centre d'atenció del grup. Busquen jugar, sense concretar cap de les motivacions anteriors, inclús a vegades passa que juguen per què és el que fa tothom. Tot i ser discrets aquest tipus de jugador sol ser clau per a la supervivència dels grups. Poden assumir el rol o tipus de personatge que ningú vol i tenen un paper clau en la dinàmica interpersonal del grup. Solen ser els mediadors, els moderats que mantenen actituds més assertives i permeten que el joc avanci sense que els altres es "saltin a la yugular" dins i fora del joc.
No vol haver-se d'aprendre les regles, o tenir una trama dedicada al seu personatge ni haver d'invertir molt de temps en planificació.
No cal forçar a aquest tipus de jugadors, aquest és el nivell d'implicació i participació amb el que se sent còmode.

Nota: La traducció dels noms és molt lliure (incloc els noms originals per què ho veieu), la traducció dels textos és lliure però quasi literal.
Nota 2: jo em considero un dels Que busca l'acció, i vosaltres?

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Very interesting blog -- you should consider transliterating it!

Quim ha dit...

Jo sóc una mescla entre L'actor de Mètode, el narrador i el power gamer. Allò que espero a nivell d'història és que hi hagi un dilema moral a resoldre i veure com cada personatge l'afronta de forma diferent, mentre que a nivell de personatge m'agrada tenir un moment per "brillar" amb les habilitats que és especialista.

Iván ha dit...

Doncs jo no m'hi acavo de veure en una d'aquestes categories, més aviat crec que tinc una mica de cada: força de butt-kicker, es clar (el primer que miro a un joc nou és el sistema de combat). Power gamer també (però no per acumular poders ni res, el que m'agrada és que el meu personatge pugui VACIL·LAR).
M'identifico molt amb el tactician... també crec que la història que hi hagi a darrera la partida i les interpretacions dels altres jugadors són el que fa que una campanya triunfi o un personatge sigui recordat i, per últim, ja que sempre porto guerrers o similar, suposo que també soc specialist...

Anònim ha dit...

Clarament m’identifico amb el “Method actor”, sobre tot perquè m’agrada portar personatges diferents cada vegada que jugo, interpretant-los segons la seva petja personal que he pensat específicament per ells. Tal com dius, veig les regles com un mal necessari, preferint sessions on els daus no surten mai de la bossa. I és totalment cert que “per donar diversió a aquest tipus de jugador et cal generar situacions que posen a prova o aprofundeixen en els trets de personalitats dels personatges.”, afegint un tret de “the specialist” pel que has de crear escenes on el personatge pot dur a terme les coses interessants i cridaneres (excèntriques diria).
Part de mi també “busca la narració” ja que si la campanya m’agrada m’implico ràpidament en contribuir per fer tirar endavant la història, avorrint-me molt si el joc s'alenteix en una llarga sessió de planificació. Finalment, he de reconèixer que algunes vegades m’he limitat a ser una autèntica “casual gamer” absolutament gris gràcies al tarannà del grup o el caire de la partida.

Menécrates ha dit...

Tots tenim força de cada estil, però sempre més d'una cosa que la resta....

I em sembla, Quim, Ivan i Eva, que la primera opció en els vostres comentaris és la que guanya (almenys pel que jo he vist al jugar amb vosaltres....)

Iván ha dit...

De fet, jo les he anat posant en l'ordre en que tu les tens al blog...

Menécrates ha dit...

Ivan! Com enganya el subconscient.... el Butt-Licler és el 2n, i tu el poses primer....

:-D

Iván ha dit...

Es possible: mel's vaig anar apuntant a un paper al curro, si hi havia gent ja pot ser que em lies. Però recordo que la meva intenció era anar per ordre... i per cert: és butt-Kicker, butt-licker és una altre cosa! ;)