dimecres, 16 d’abril del 2008

De sagues, mòduls, fillers i one-shots!

Una de les coses que he anat veient amb els anys és els estils de joc de cada grup. Aquí podríem parlar de mil aspectes diferents, però avui em ve de gust parlar de quines durades són les preferides pels grups: d'aquí el títol del post.

Hi ha grups, com el meu, que necessiten temps. Les sagues i campanyes són el seu medi natural: arranquen lents, com amb una certa timidesa i al cap d'un temps els personatges estan plens de vida, d'anècdotes i de matisos. És evident que aquest estil té l'avantatge de poder aprofundir molt en els personatges, la trama i el sistema. Com a desavantatge veig que cal fer un esforç col.lectiu per mantenir el ritme i la motivació del grup (màster inclòs).

Una altra opció és la de fer mòduls, aventures, arcs argumentals: històries amb un principi i un final, que queden delimitades en el temps entre 4 i 8 sessions (depenent de l'aventura i el grup). Aquest és un estil que es deu centrar molt en jugar mòduls publicats. Sembla que la mesura de temps és la fortalesa d'aquest estil. Una opció de consens si el grup està configurat per tastaolletes i jugadors de lent desenvolupament....

Per últim hi ha la opció dels one-shots, partides de començar i acabar en una mateixa sessió. Poden ser una bona opció per convencions i jornades, però sempre m'han deixat un regust de tastet massa breu. A més, veient com evoluciona el món dels jocs indies, cada vegada s'ha de fer un exercici més complert per adapatr-se i conèixer el sistema i el concepte de joc.... i dubto que es pugui fer amb una sola sessió!

Un altre tema que un post del blog de'n René sobre Burning Wheel em va fer notar (i ho he vinculat amb tot el món dels jocs de taula) és la possibilitat de fillers. Entenc que en el món dels boardgames quan es parla de filler es fa referència a aquells jocs ràpids i lleugers que serveixen per omplir el temps entre una partida i una altra de jocs més llargs.... en el cas dels jocs de rol podríem parlar, com proposa en René, de testar el sistema de Duel of Wits del Burning Wheel o (un clàssic en el meu primer grup de Banyoles) de fer combats entre els personatges mentre esperàvem que arribés la resta del grup de jugadors....

No sé si la reflexió té cap tipus de valor, però em venia de gust postejar-la! =)

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Si, queda muy bien para irse acostumbrando al sistema y tienen un valor de diversión separados.

Creo que es una buena idea.

Menécrates ha dit...

Hot tenemos partida.... a ver si hay oportunidad o no de hacer algún filler....

Un saludo!

Quim ha dit...

Nosaltres sempre hem estat gent de campanyes o grans sagues. Tot i que crec que és el millor format, aquest sistema impedeix que sigui fàcil introduir nous jocs en l'escena lúdica del grup.