diumenge, 11 d’abril del 2021

Un secret tortuós i altres misteris

 En els darrers mesos, una vegada per setmana (16 sessions en total) hem estat jugant a Vaesen i la seva campanya "A Wicked Secret and Other Mysteries".

De fet, originalment no es tracta d'una campanya per se ans un compendi de quatre episodis autoconclusius sense massa (o gens) relació entre ells. Tanmateix, prenent aquestes quatre aventures, i afegint-hi la inicial del llibre bàsic, he muntat un fil conductor per acabar en un darrer episodi que els entrelliga a tots.


(COMPTE! A PARTIR D'AQUÍ AIXAFO ALGUNA GUITARRA SI PENSEU JUGAR AQUESTA AVENTURA; ESTEU AVISATS.)



El nexe comú de tots els episodis rau en el fet que a tots ells hi ha un ritual involucrat. A partir d'aquí el meu rerefons per lligar-ho tot ha estat el següent:

"Fa cinquanta anys, el gran incendi d'Upsala (pàg. 105) fou provocat pel Rei Vaesen, un gran Drac vermell (Drágën) que retornà de les terres Vaesen gràcies al renaixement de la literatura fantàstica de principis del S.XIX. La seva decepció fou gran quan veié que degut a la industrialització i el pensament científic poca gent realment creia i seguia les tradicions Vaesen. En la seva ràbia i desesperació per fer-se notar, va començar a incendiar Upsala amb el seu alè de foc. Els únics que li podien fer front eren els tres supervivents que quedaven de la massacre d'Oulu (pàg. 82), juntament amb els seus acòlits, entre ells la Linnea Elfeklint (pàg. 83) i l'Oscar Hjort (pàg. 209). Buscant els seus llibres van trobar una sèrie de rituals que lligarien el Drac en un lloc de poder (les tombes dels Reis d'Upsala, pàg. 105). Tanmateix aquests rituals implicaven sacrificis humans i la condemna de la seva ànima. l'Oscar Hjort s'hi va oposar, i va acabar essent el primer sacrificat (pàg. 197), mentre que la Linnea va quedar mentalment tocada (pàg. 83) pel què havien endegat. Mentrestant, els Rosenberg (pàg. 82) van anar a robar la llança del Drac als Trolls de Saaremaa per matar el Rei Vaesen, però van arribar tard. Ara volen alliberar de nou el Rei per poder recuperar el poder que havien tingut davant de la societat nòrdica, si són els únics capaços de matar el Drágën..."

Els rituals per lligar el Drágën són:


Com veieu els rituals corresponen a les aventures de A Wicked Secret and other Mysteries. La "Cadena de l'aire" equival a lligar un esperit al seu lloc de mort com passa a Dance of dreams, l'aventura que hi ha al final del manual bàsic de Vaesen.

Així doncs, a mesura que el grup de PJ va resolent els misteris de la campanya, i evitant els rituals que s'hi donen, el què provoquen sense saber-ho és anar "trencant" les cadenes que empresonen el Rei Vaesen.

L'artífex de tot plegat és un serf del Rei, una fada de l'aire i les il·lusions, que es "disfressa" d'Algot Frisk (pàg. 86) i que engalipa als Rosenbergs i als PJ per moure els fils des del darrera per posar-los en contacte amb els PNJ que els reclamen la seva participació en els misteris.

Finalment, quan els PJ se n'adonen del què han fet, i la Linnea veu el què està passant, "l'Algot" la mata i l'única solució que tenen els PJ és reprendre els rituals, o arribar a un tracte amb els Trolls per què reforgin la llança del Drac. Una altra cosa és què els demanen els Trolls i si sobreviuran a l'Ira del Drágën.
____
L'ordre en què hem jugat els aventures ha estat:

1. Dance of the Dreams (tardor)
2. A Wicked Secret (principis d'hivern)
3. The Night Sow (ple hivern, desembre)
4. The Song of the falling star (soltíci d'estiu)
5. The silver of the sea (finals d'estiu)
6. Drágën (aventura final)

Això és un resum molt sintètic, com a idea per què pugueu desenvolupar la vostra pròpia campanya. En el meu cas, per exemple, degut als seus rerefons i traumes, vàrem fer que els PJ realment eren ells mateixos Vaesen sense saber-ho, i per fer el tracte amb els Trolls, van haver de "sacrificar" la seva part humana en un flashback en el llac de Kaali.

Finalment us deixo l'enllaç per compartir els handouts de la campanya traduïts al català per si els heu de menester.