diumenge, 29 d’abril del 2007

ARQUETIPS DE PJS: per anar-hi pensant....

Una de les grandeses dels manuals temàtics de Gurps és que, a través de la idea d'arquetips, recuperen la idea de "concepte de personatge": pensar una paraula o idea força que serveixi per definir el personatge. A més en els manuals de Gurps donen un valor en punts a cada arquetip i una sèrie d'habilitats, avantatges, desavantatges i notes per personalitzar-lo.

Del manual de Cliffhangers, ambientació pulp dels anys 30, hi ha aquests possibles arquetips (molt pel.liculeros) i que ens poden ajudar a fer el grup base (ja que començarem en aquella època.

Aquí els teniu (amb una breu descripció):

ARQUEÒLEG: el clàssic científic, especialista en cultures antigues, secretes i/o desconegudes.... sempre anant de jaciment en jaciment buscant artefactes. Aquest arquetip també serveix per crear botànics, zoòlegs, o qualsevol tipus de científic....

CREUAT: el vigilant, sovint amb una identitat secreta, que treballa fora de la llei a favor del bé i de la justícia. Aquest personatge serveix per a petits grups ja que solen ser personatges solitaris.

TEMERARI: els temeraris viuen per a l'aventura i per la impressió que els hi significa "enfrontar-se cara a cara amb la mort". És el típic escapista, saltador en paracaigudes, escalador...... El temerari va de ciutat en ciutat buscant públics entusiastes i dissenyant nous reptes.

DILETANT: un arquetip clàssic: el membre de l'alta societat que gràcies a la riquesa, posició i/o recursos familiars es pot dedicar a una vida plena d'aventures i hedonisme sense preocupar-se pels aspectes més mundans....

EXPLORADOR: personatge que explora terres desconegudes, no mapejades, com Àfrica, Amèrica del Sud o l'Àrtic.... pot fer-ho sol o llogat per a guiar una expedició.

HOME DEL GOVERN: Agent governamental, membre d'alguna de les branques del govern dels USA: l'FBI, el Departament del Tresor, l'Agència Nacional per a la Seguretat....

PILOT: a pocs anys de la Gran Guerra (la 1a guerra mundial) hi ha molts ex-pilots militars desocupats.... dediquen el seu temps a pilotar per Hollywood, donar classes a nens rics o pilotar en xous acrobàtics (veure el TEMERARI).....

INVESTIGADOR PRIVAT: un clàssic de l'ambientació pulp, què més dir?

PERIODISTA: xafarders professionalitzats, poden anar desde el reporter freelance fins al membre d'una redacció d'un diari.

SOLDAT DE FORTUNA: sigui per diners, diversió o sentit del deure, aquest arquetip defineix al mercenari, al caçador de tresors o al guardaespatlles.

GADGETEER: l'amic dels gadgets i gizmos. Inventor boig, un combo entre el científic i el temerari....

ESPIA: glamour, discreció i diplomàcia. Un arquetip ple de possibilitats d'aventura!

I això només són idees!

1 comentari:

Albert ha dit...

Després d'això ja només em queda agrair al Sensei Menecrates que em deixi jugar en el seu Dojo :D

Quina gran iniciativa aquesta web!!!!

Què dir? Aquest article i el següent no serveixen per a aquesta campanya ni per jugar a GURPS. A mi personalment em resulten inspiradors per a les partides en les que jugo actualment.

Ja tinc ganes de ser un Red Rat amb fitxa :D