dimecres, 15 de juliol de 2009

GUMSHOE - DARK HERESY

PER QUÈ UNA ADAPTACIÓ DEL SISTEMA GUMSHOE A DARK HERESY?
L'aparició del sistema GUMSHOE al mercat rolero, els jocs de rol amb un component d'investigació es veuen antiquats, com mal acabats. Fa un cert temps que amb el meu grup teníem ganes de jugar al Dark Heresy: ens encanta l'ambientació i l'estil gamberro i fresc dels jocs de rol basats en els universos de Games Workshop. Ara que ho hem fet, veig que implementar una adpatació del sistema GUMSHOE a Dark Heresy pot anar molt bé. Aquí va la meva proposta.

Entenc que sabeu com funciona el sistema GUMSHOE. Si no és així aprofiteu l'avinentes i feu-vos amb qualsevol dels tres jocs que Pelgrane Press ha tret. N'hi dos, a més, que Edge Entertainment ha traduit al castellà. No teniu excusa!

Resum del sistema GUMSHOE en menys de 50 paraules: Es diferencien les habilitats entre generals i investigatives. Si tens l'habilitat investigativa pertinent només estant a l'escena del crim obtens la pista pertinent. No cal tirada. Si a més et gastes punts de l'habilitat pots obtenir pistes addicionals.

ALGUNES PREMISES A TENIR EN COMPTE:
- el sistema GUMSHOE es basa en compra d'habilitats per punts. El jugador té accés a totes les habilitats desde bon principi. Aquí hi ha la primera dificultat a superar: el Dark Heresy (DH) organitza les seves habilitats entre Bàsiques (tothom hi té accés) i Avançades (cal "comprar-les" per poder-les fer servir).
- vinculada a la primera premisa, la segona premisa ha tenir en compte és que DH és un joc on els PJs evolucionen molt amb la experiència: aprenen moltes habilitats i guanyen talents que els hi permeten fer coses noves; a GUMSHOE el factor de creixement/millora és més baix.
- el DH és un joc d'investigació, però no és un joc EXCLUSIVAMENT d'¡investigació: el combat, els poders psíquics i altres factors tenen MOLTA importància en el joc. Per tant no podem fer una traducció pura i dura d'un sistema a un altre.

LES HABILITATS D'INVESTIGACIÓ:
Els jocs que tenen el sistema GUMSHOE distribueixen les habilitats investigatives en tres grans camps: Acadèmiques, Interpersonals i Tècniques. Depenent del joc hi ha una llista entre 39 i 45 habilitats.

DH calssifica algunes de les habilitats per categories: així hi ha habilitats d'Investigació i d'Interacció (entre altres). A més hi ha 5 habilitats basades en la Característica de Percepció que són clarament investigatives. Sumen un total de 18 habilitats (10 de bàsiques i 8 d'avançades). Cal concretar que dins les 8 avançades hi ha els 3 Sabers (prohibit, acadèmic i popular) que són grups d'habilitats i, entre els 3 arriben a les 36 especialitzacions. Així tenim 18 habilitats o 51 si comptem cada Saber om una habilitat (que és el més pertinent).

Sóc repetitiu però cal tenir en compte que una GRAN diferència és que als jocs GUMSHOE els personatge tenen accés a totes les habilitats, mentre que a DH només a les Bàsiqiues i a alguna Avançada.

ELS PUNTS GUMSHOE:
El GUMSHOE basa el repartiment de punts entre les habilitats investigatives en un llistat concret d'habilitats més un número de punts a repartir que depèn del número de jugadors estables que hi ha al grup.

El Rastro de Cthulhu té 39 habilitats d'investigació i reparteix els punts de la següent manera:
2 jugadors - 24 punts cada un
3 j. - 18 punts cada un
4+ j. - 16 punts cada un

Esoterroristas té 39 habilitats dd'investigació i reparteix els punts de la següent manera:
2 j. - 32 punts cada un
3 j. - 24 punts cada un
4 j. - 22 punts cada un
5+ j. - 20 punts cada un

Mutant City Blues té 45 habilitats d'investigació i reparteix els punts de la següent manera:
2 j. - 36 punts cada un
3 j. - 28 punts cada un
4 j. - 24 punts cada un
5+ j. - 21 punts cada un

Al sistema GUMSHOE els punts serveixen per dues coses: si tens punts a una habilitat trobes automàticament la pista relativa només estant al lloc adequat. Com a segon ús, gastar els punts et dóna accés a pistes/informació addicionals.


GUMSHOE DARK HERESY!
Aquí va la meva proposta concreta:
1.- Els punts GUMSHOE a Dark Heresy només es poden fer servir gastant-los. No hi ha pista automàtica. El DJ pot suggerir als jugadors gastar-se més d'un punt per obtenir pistes adicionals.
2.- Es repartiran els punts Gumshoe (PG) seguint la taula de distribució del Rastro de Cthulhu.
2 jugadors - 24 punts cada un
3 j. - 18 punts cada un
4+ j. - 16 punts cada un
Nota: l'elecció d'aquesta taula es basa en una intuició i un cert càlcul imaginat. Si tenim 4 jugadors, amb 16 punts cada un, si cada jugador escull mitjanament bé on posa els punts i com se'ls gasta podem tenir una mitjana de 20 pistes útils per cas... que em sembla que s'adequa als nivells de dificultat del DH.
3.- Els jugadors es reparteixen els punts entre les seves habilitats un cop el DJ els hi ha plantejat el cas.
4.- Els punts es reparteixen a partir dels següents criteris:
4.1.- Si no tens l'habilitat adquirida: només 1 punt i només a les bàsiques.
4.2.-Si tens l'habilitat adquirida: fins a un màxim de punts equivalent al bonificador de la característica pertinent.
5.- Els PG no es recuperen fins al proper cas
6.- Evidentment les habilitats es poden fer servir com marca el DH, però per obtenir una pista cal gastar un PG. Així, per exemple, puc fer servir de manera normal Intimidar per què el porter d'una taberna em diexi entrar, però m'hauré de gastar un PG per Intimidar a un PNJ concret per què em doni la pista que té....

HABILITATS INVESTIGATIVES AL DARK HERESY
Hem agafat les habilitats d'investigació, interacció i les basades en Percepció (i he afegit a la llista Competència Tecnològica per què em semblava que era una habilitat d'investigació)

Bàsiques:
Buscar (Per): gastar un PG d'aquesta habilitat
Carisma (Emp)
Enganyar (Emp)
Escrutini (Per)
Indagar (Emp)
Intimidar (F)
Lògica (Int)
Mando (Emp)
Perspicàcia (Per)
Tasar (Int)

Avançades:
Charlataneria (Emp)
Competència química (Int)
Competència Tecnològica (Int)
Interrogar (Vol)
Llegir llavis (Per)
Psiniscència (Per)
Saber Acadèmic (Int) - grup d'habilitats
Saber Popular (Int) - grup d'habilitats
Saber Prohibit (Int) - grup d'habilitats

7 comentaris:

Omar El Kashef ha dit...

Muy interesante y exhaustivo el artículo. Creo que a más de uno le gustará ponerlo en práctica.

Un saludo ;)

Menécrates ha dit...

Muchas gracias Avatar!

Nosotros lo vamos a provar pronto, espero...

Un saludo!

Omar El Kashef ha dit...

Pues ya me dirás cómo ha ido! :)

Tristan Oberon ha dit...

Ei! A mi em sembla una gran combinació de sistemes, l'única pega que li trobo al sistema de punts del Gumshoe es que requereix d'un grup de joc MOLT estable, si tenim en compte que el nº de punts es inversament proporcional al nº de jugadors fer les fitxes amb 5 jugadors i que despres nomes en vinguin a jugar 3 es una putada molt considerable, ja no nomes per els recursos (de punts d'habilitat) amb els que no compte el grup sino també amb les habilitats que ningú té, perque les te algun dels personatges que no han vingut a la partida (crec recordar que el mateix sistema et recomana que el grup abarqui el major nº d'habilitats diferents posibles, ja que aixo dona mes possibilitats al master per preparar les partides). Es per aixó que sempre m'ha picat la curiositat de si el sistema Gumshoe funciona amb campanyes, està clar que com a filler o per partides curtes es de conya si t'agrada rolejar, pero en una campanya... ja m'ho direu :)

Albert ha dit...

Cal provar-lo.
A priori se'm planteja un dubte i és què fer amb les pistes de l'aventura. Vull dir que en les dues aventures publicades fins ara no hi ha tant de material per investigar i sembla que sobren punts a mansalva.
Potser jo ho deixaria en que tants punts de la característica de l'habilitat equivalen a tants punts GUMSHOE i prescindim del nombre de punts per jugador depenent del nombre de jugadors.

En fí, ho provem i a veure què.

Menécrates ha dit...

@Oberon: fixa't que aquí repartim els punts al principi de cada cas. A més el sistema GUMSHO especifica que per repartir punts es compten els jugadors més habituals....

@Albert: no tots els punts s'han de gastar. A més s'ha de contemplar la possibilitat que els jugadors posin malament els punts, possibilitat de donar pistes falses i pistes que afegeixen color però no aporten coses noves....

Tristan Oberon ha dit...

Ah! Si home, si els punts son per cas tot arreglat! Potser l'unic problema pot ser lo de necesitar punts per trobar pistes, en comptes de trobar-les automaticament nomes per tenir l'habilitat, aixo pot desactivar a alguns pj's ràpidament, sobretot als menys habituats al sistema i que gastin els punts massa ràpidament, pero tot es provar-ho!